SISTA NYHETSBLOGGEN FRÅN TUULA & UFFE DENNA SOMMAR

 På tillbakavägen från elevhemmet och församlingen i MaeLaNoi 22 – 23 maj, besökte Tuula & jag bergsbyn Ban Hua Hia. Det blev en 15 km avstickare från den vanliga krokiga huvudvägen uppe i bergen. En smal och ringlande väg hisnande brant uppåt och neråt ! Tack vare Herrens hjälp och en Isuzu Adventure med power drive och 3 lågväxlar gick allt väl. Vår vän, hmongevangelisten  Yingwit mötte oss med sin moped vid stora vägen och guidade oss fram till byn.Vi blev bekanta med Yingwit år 2000 då vi vikarierade 3 månader här i Chiangmai. Han var redan då ung evangelist i MaeRim-församling som vi redan då övervakade. Tiden har gått och vi hade inte träffat honom sedan dess. Han har flere gånger ringt oss och bett oss komma på besök till byn som Herren nu kallat honom till. Intressant saker hade hänt i byn !

 

GUDS  ” CAFE´ STARBUCK ” i bergsbyn Hua Hia. En besökare  med profetisk insikt hade reda för många år sedan när man i torkan sökte efter nya brunnställen, visat på ett speciellt ställe högst uppe på en höjd. Han hade sagt att här kommer det att hittas vatten.
 För några år sedan började det sippra upp vatten. Man borrade  på platsen. Det kom så mycket vatten att tre höga betongcisterner fylls hela tiden och leds genom plaströr till bysamhällets 30 familjer ( bild ). Nu när alla andra brunnar är tomma är detta ett vittnesbörd för många byar att det lönar sig att söka den levande Guden.
 Yingwit är utsänd från en församling  ”River-Team” här i staden ChiangMai. Han sändes till nuvarande by där hans arbete nu burit frukt.
Han berättade för oss att när en nykomling kommer till en kare`n  by ( han tillhör själv hmongstammen), följer invånarna med en lång tid om nykomlingen är äkta. När man fått förtroende börjar man lyssna till honom. Yingwit  har i sin enkla hydda också en cafe, ”Yingwits Starbuck där man fritt får samlas och samtala . Femton  familjer har redan valt att följa Jesus.
Förutom Yingwits ödmjuka, trovärdiga person och undret med vattnet,  predikar han också genom handleda och visa hur man bygger utetoaletter i byn och andra byar ! Tillsvidare har han bidragit till byggandet av 114 utetoaletter (bild ). Byborna bygger dem enkelt och hållbart genom bambuväggar, betongplatta med keramik-ståbytta och avloppsrör. Kristna i Australien bekostar projektet.
 Vi förundrade oss över solenergicellerna vid varje hus i byn som saknar elektricitet (bild). Den förre premiärministern som nu är i landsflykt, hade bekostat dylika solceller i många byar.
 Under vårt besök var det ytterst få invånare på plats i byn för det hade nyss regnat och man var ute på bergssluttningarna och planterade kål. ( bild ).

VÅR FADER KALLADE OSS TILL SORGENS  HUS  27.5 – 1.6 . En av våra församlingsmedlemmar , mamma Inkaew, som blev frälst för 8 månader sedan hade insjuknat  i cancer och fick flytta hem till Herren. Hennes familj var buddhistisk och ville ha buddhistisk ritual för begravningsfesten trots att sonen var kristen och ville att minnesstunderna skulle hållas i församlingen. De ville dock inte strida sinsemellan utan gjorde på mitt råd en kompromiss. Det är sed inom kristenheten i Thailand att i den avlidnes hem hålls möte 4-5 kvällar i rad ! Kompromissen gav oanade möjligheter att varje kväll predika evangeliet och sjunga  kristna sånger i den avlidnes hem med buddhistiska släktingar, grannar och munkar som aldrig hört Jesus Kristus (bild). Thailändska pastorer är lite skygga då det gäller att tala till buddhistiska ledare, så jag  fick predika under fyra av dessa tillfällen. Det var mycket varmt och torrt den veckan , omkr. + 37 C så svetten lackade under varje möte.

   

 Klimaxen kom på dagen ute på platsen för kremeringen. Omkring tvåhundra begravningsgäster var närvarande (bild). Bland dem buddhistiska abbotar, munkar, noviser och andra buddhistiska ledare omkr. 30 personer. Jag predikade korsets och uppståndelsens budskap om hur Jesus Kristus övervann synden , döden och satans makt ! Smörjelsen var uppenbar.  Allt detta  var dörrar som vår himmelske Fader öppnade tack vare era förböner ! Det är inte alls vanligt att man håller gemensamma kristna och buddhistiska  sammankomster i detta buddhistiska land .

  

   

   

VISUMRESAN TILL LAOS 15-18.6. Vi  besökte förra veckan huvudstaden Vientiane i Laos, där närmaste utländska thai-ambassad finns. Där beviljades vi nu 1 års-missionärsvisum. Arbetstillståndet fick vi från religionsministeriet i Bangkok lite tidigare.  Vår hemkomstdatum är 31.8 detta år. Biljetterna är redan betalda.

  Sommar, sol och fågelsång till er alla !    Hälsningar från Tuula & Uffe